Mirka Mokko harjoittelussa Suomen suurlähetystössä Budapestissä

02/07/2021

Mie olen Mirka Mokko, gradun palauttamista (kirjoittamista) vaille valmis yhteiskuntatieteiden maisteri. Rovaniemellä minua ei ole vähään aikaan juuri näkynyt, sillä asuin hetken Prahassa vaihto-opintojen merkeissä ja nyt teen harjoittelua Budapestissä Suomen suurlähetystössä.

Löysin tämän harjoittelupaikan Aarresaaresta. Olen seurannut Unkarin poliittista tilannetta jo jonkin aikaa graduni ansiosta, joten törmätessäni ilmoitukseen, tiesin, että unelmieni harjoittelupaikka on siinä. Olen koko opintojen ajan halunnut tehdä harjoittelun suurlähetystössä, joten en edes hakenut kuin muutamaan lähetystöön. Hakuprosessi oli näin hakijan näkökulmasta mutkaton ja positiivinen kokemus. Kirjallisen hakemuksen jälkeen pääsin työhaastatteluun (puhelinhaastattelu). Sitten tehtiin turvallisuusselvitys, jonka jälkeen päästiin allekirjoittamaan työsopimus. Sain myös jatkuvasti tietoa hakuprosessin edistymisestä.

Tavallista työpäivää täällä ei oikeastaan ole olemassakaan. Työ on erittäin vaihtelevaa ja lähes päivittäin pääsee tekemään erilaisia juttuja. Työpäivät saattavat koostua tapaamisista, seminaareihin ja konferensseihin osallistumisesta, tai sitten ihan perinteisestä toimistotyöstä esimerkiksi raporttien kirjoittamisesta. Välillä osallistun työn puolesta myös vastaanotoille ja muihin iltatapahtumiin. Työhön kuuluu päivittäin todella paljon lukemista ja tiedonhankintaa.

Pääsen viikoittain tekemään mielenkiintoisia juttuja, mutta jotain mainitakseni: heti toisena työpäivänäni pääsin osallistumaan tapaamisiin Unkarin parlamenttitalossa. Jos tämä ei kuulosta siistiltä ja mielenkiintoiselta, katsokaa miltä näyttää Unkarin parlamenttitalo. Se on upea! Toinen hieman erilainen, mutta erittäin mielenkiintoinen työtehtävä oli pelaaminen hyväntekeväisyyssählyottelussa yhdellä Budapestin vilkkaimmista aukioista. Olen päässyt tapaamaan niin Unkarin poliittisia johtohahmoja kuin osallistumaan hienoille iltavastaanotoillekin. Tästä työstä on moneksi.

Lähes mikään Lapin yliopiston opinnoista ei ole mennyt hukkaan. Melkein kaikesta on jotain hyötyä. Kaikki ne luennot ja esseet ovat valmentaneet työelämään, vaikka se ei tosiaan aina siltä ole tuntunut kirjastossa kärsiessä. Ja arvatkaa mitä! Siitä pakollisesta ruotsin kurssista on hyötyä! Muutenkin kannattaa ottaa kaikki hyöty irti kieliopintotarjonnasta. Erityisesti haluan mainita myös vaihto-opiskelun. Vaihto oli nimittäin todella tärkeässä osassa suurlähetystöharjoittelupaikan nappaamisessa, joten lähtekää rohkeasti vaihtoon!

Aiemmin olen työskennellyt muun muassa viestinnän parissa, konferenssiavustajana tutkimusprojektissa, oppaana matkailuyrityksessä, metsänistuttajana ja tuottanut sisältöä lehteen. Ehdottoman tärkeää kokemusta tätä työtä varten olen saanut hieman yllättäen oppaana toimimisesta. Tässä työssä tarvitaan sosiaalisia taitoja ja kykyä heittää small talkia kenen tahansa kanssa. Myös monen vuoden järjestökokemuksesta on ollut hyötyä.

Harjoitteluni on vasta puolessa välissä, mutta (toivottavasti) opin luovimaan formaaleissa sosiaalisissa tilanteissa niin kuin social butterfly konsanaan. Vaikka small talk onnistuu, kahvipöytädiplomatian harjoittaminen vaatii vielä hiomista. Mutta timantithan syntyvät hitaasti ja kovassa paineessa. Pääsen myös oppimaan itsestäni sekä omista uratoiveistani ja -tavoitteistani. Totta kai tässä työssä myös ammatillinen osaaminen kehittyy todella laajasti, verkostoista puhumattakaan.

Harjoitteluun hakiessa kannattaa tähdätä siihen omaan unelmien harjoittelupaikkaan. Siihen työhön, missä haaveilet kenties tekeväsi uraa tulevaisuudessa. Harjoittelussa nimittäin pääset näkemään työn todellisen luonteen ja pohtimaan urasuunnitelmiasi uudessa valossa. Lisäksi harjoittelussa pääset oppimaan itsestäsi ja kyvyistäsi haaveilemasi uran suhteen. Älkää missään nimessä ajatelko sitä, mikä harjoittelu näyttäisi cv:ssä parhaalta. Harjoittelun on tarkoitus olla paljon enemmän kuin merkintä cv:ssä.

Muutama vinkki hakemiseen: Lue harjoittelupaikkailmoitus läpi moneen kertaan, ja vastaa hakemuksessa juuri niihin asioihin mitä ilmoituksessa mainitaan. Jos haet suurlähetystöön, lue kohdemaan poliittisesta tilanteesta ja ota selvää viime aikojen tärkeimmistä käänteistä. Haastattelussa on erittäin tärkeää osoittaa, että tiedät kohdemaan tilanteen (hyvin) ja olet kiinnostunut siitä. Ole rohkea ja aktiivinen. Suurlähetystöharjoittelijan täytyy rohkeasti mennä erilaisiin tapahtumiin edustamaan, joten näytä jo hakemuksessa ja haastattelussa, että olet sosiaalisesti kykenevä ja rohkea tyyppi. Hakemuksessa voit lisäksi tuoda esille, mitä itse toivot saavasi harjoittelusta.