Tuuli Pulkkinen harjoittelussa Suomen Nato-erityisedustustossa Brysselissä

02.02.2023

Olen Tuuli Pulkkinen, politiikkatieteiden maisteriopiskelija, pääaineenani valtio-oppi. Opintoni ovat gradun valmiiksi kirjoittamista ja paria ylimääräistä kurssia vaille valmiit, joten loppusuora alkaa jo pikkuhiljaa häämöttää! Opinnoistani olen pyrkinyt kokoamaan mahdollisimman monipuolisen ja itseni näköisen kokonaisuuden. Sivuaineena suoritin kansainvälisen oikeuden perus- ja aineopinnot, minkä lisäksi olen käynyt ranskan kielen peruskurssit ja opiskellut sukupuolentutkimusta.

Syys-marraskuussa 2022 olin korkeakouluharjoittelussa Suomen Nato-erityisedustustossa Brysselissä. En ole ollut opintojeni aikana vaihdossa, joten harjoittelun tekeminen ulkomailla oli ollut minulle itsestään selvä tavoite jo pitkään. Lisäksi olin kiinnostunut näkemään ulkoministeriön toimintatapoja, Suomen ulkomailla edustautumisen käytäntöjä sekä sitä, miltä monikansallisen diplomatian arki oikein näyttää. Opintojeni aikana olen työskennellyt toimittajana, joten ennen edustustoharjoitteluani minulla oli toimittajataustaa muutaman kesän ajalta.

Kansainvälispoliittisesta näkökulmasta katsottuna en olisi voinut löytää itselleni Nato-edustustoa ajankohtaisempaa harjoittelupaikkaa! Suomen Nato-tarkkailijajäsenyys ja meneillään oleva Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan tekivät harjoittelustanierityisen mielenkiintoisen: nämä aiheet olivat työssä läsnäpäivittäin. Harjoitteluni ajalle osui myös Naton puolustusministerikokous, mihin Suomi osallistui ensimmäistä kertaa tarkkailijajäsenenä. Työskentely edustustossa ja Naton upealla päämajalla oli toki erityinen ja ainutlaatuinen kokemus jo itsessään.

Harjoitteluni aikana pääsin osallistumaan päivittäin Naton eri komiteoiden ja Pohjois-Atlantin neuvoston kokouksiin sekä raportoimaan niistä. Seurasin myös Naton pääsihteerin lehdistötilaisuuksia ja tein niistä koosteita. Kokousraportoinnin lisäksi kirjoitin yhden laajemman temaattisen raportin ja sijaistin edustuston virkahenkilöitä aina tarvittaessa. Minulle annettiin harjoittelijana melko paljon vastuuta (esim. osallistuin komiteakokouksiin yleensä yksin), mikä oli ehdottomasti harjoitteluni parasta antia!

Opintojen aikana opituista tiedoista ja taidoista oli harjoittelussanikonkreettista hyötyä: esimerkiksi kokousraporttienkirjoittamisessa auttoi, että on jaksanut puurtaa läppärin ääressäerilaisten esseiden parissa. Politiikkatieteiden ja sosiologian opinnoistani olen kartuttanut muitakin valmiuksia työelämää varten - muun muassa tiedonhankintataidot, kieli- ja sivuaineopinnot, pitkäjänteisyyttä vaativa tutkimuksen tekeminenja kokemukseni ainejärjestötoiminnasta auttoivat minua niin eri maiden diplomaattien kanssa käymissäni keskusteluissa kuin kokouksissa käsiteltyjen aiheiden ymmärtämisessäkin. Nato-aiheiden ja kansainvälispoliittisten kysymysten parissa työskennellessään politiikkatieteiden opiskelija ei tietenkäänvoinut olla muuta kuin innoissaan!

Harjoittelu Nato-edustustossa opetti minulle paljon. Kartutin itseluottamusta siitä, että osaan ja pystyn työskentelemään dynaamisessa monikansallisessa ympäristössä ja selviytymäänsiellä itsenäisistä työtehtävistä. Kielitaitoni kehittyi, opin valtavasti Naton organisaatiosta ja käytännöistä sekä Suomen toiminnasta liittokunnassa. Pääsin näkemään, millaista työ valtionhallinnossa ja diplomaattisessa edustustossa on käytännössä. Nautin erityisen paljon kansainvälisestätyöympäristöstä, missä viihdyin paremmin kuin olin osannut ennen harjoitteluani odottaa! Hienointa on kuitenkin se, että pääsin olemaan osana Nato-edustustoa Suomen Nato-tarkkailijajäsenyyden aikana, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta historiallisena ajanjaksona.

Brysselissä viettämäni kolme kuukautta olivat monella tapaaehdottomasti ikimuistoisimmat tähän mennessä, ja sain harjoittelustani kullanarvoisia oppeja ja inspiraatiota tulevaisuutta varten. Vieraaseen kaupunkiin ja kulttuuriin sopeutuminen yhtä aikaa harjoittelupaikan käytäntöjen opettelemisen kanssa oli toisinaan myös raskasta, mutta olen ylpeä siitä, että uskalsin tehdä päätöksen Brysseliin lähtemisestä. Jos harjoittelu ulkomailla kiinnostaa siis edes vähän, suosittelen lämpimästi kirjoittamaan hakemuksen unelmiesi harjoittelupaikkaan maailmalle! Kieltäviä vastauksia ei tarvitse pelätä - allekirjoittanutkin ehti pettymään useamman kerran ennen oman, erityislaatuisenharjoittelupaikkansa nappaamista!